Η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία με χρήματα του «πυρήνα» και συγκεκριμένα από τις λήξεις των γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών κρατικών ομολόγων, στην προσπάθειά της να συγκρατήσει την άνοδο των spreads και των αποδόσεων, όπως αποκάλυψε αποκλειστικό τηλεγράφημα του Reuters, επικαλούμενο πηγές.
Η ΕΚΤ θα αρχίσει από σήμερα να θέτει σε ισχύ την πρώτη γραμμή άμυνας, που είναι οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που είχαν αγοραστεί στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, ενώ περισσότερες πληροφορίες για το νέο εργαλείο που θα ανακόψει τον κατακερματισμό των αγορών κρατικών ομολόγων του ευρώ θα δοθούν στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου. Οι πηγές ανέφεραν ότι η ΕΚΤ θα διοχετεύει στις πλέον ευάλωτες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου τα κεφάλαια από τα ομόλογα που λήγουν και τα οποία είχαν αγοραστεί από τις «δωρήτριες» χώρες στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος, με τις «ουδέτερες» χώρες να λειτουργούν σαν μαξιλάρι. Στους αποδέκτες συμπεριλαμβάνονται μια σειρά από χώρες που θεωρούνται από τους επενδυτές ριψοκίνδυνες λόγω του υψηλού χρέους τους ή του χαμηλότερου ρυθμού ανάπτυξης, όπως Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. Στη λίστα περιλαμβάνονταν αρχικά και άλλες χώρες, προτού αυτή μικρύνει από το Δ.Σ. της ΕΚΤ.
Η ομάδα των «δωρητών» απαρτίζεται από περίπου έξι χώρες του «πυρήνα» που θεωρούνται πιο ασφαλείς και στις οποίες περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Πηγή: Ναυτεμπορική