Σε έδαφος ανάπτυξης παρέμεινε τον Νοέμβριο ο ελληνικός τομέας μεταποίησης, ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, έπειτα από μια οριακή αύξηση της παραγωγής και μια νέα μείωση της απασχόλησης, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global.
Η επιβράδυνση έλαβε χώρα παρά την εκ νέου αύξηση των νέων παραγγελιών, λόγω της εντονότερης ζήτησης από το εξωτερικό. Οι αγορές εισροών και τα επίπεδα αποθεμάτων αυξήθηκαν επίσης, καθώς τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2008. Παρ’ όλα αυτά, η άνοδος συνδέθηκε εν μέρει με τις περαιτέρω αναμενόμενες αυξήσεις των τιμών εισροών και τη δημιουργία αποθεμάτων, μετά τις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες νέες πωλήσεις.
Ταυτόχρονα, η αύξηση του κόστους εισροών επιταχύνθηκε λόγω των υψηλότερων τιμών υλικών. Παρά τις σχετικά ήπιες συνθήκες ζήτησης, οι εταιρείες μετακύλησαν το αυξημένο κόστος μέσω μιας εντονότερης αύξησης των τιμών πώλησης. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index™ – PMI) έκλεισε στις 50.9 μονάδες τον Νοέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις 51.2 μονάδες του Οκτωβρίου, υποδεικνύοντας οριακή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο δεύτερος βραδύτερος σε διάστημα ενός έτους, ωστόσο, εντονότερος από τον μακροχρόνιο μέσο όρο της έρευνας.

Πηγή: Ναυτεμπορική