Εάν η Ευρώπη αποφασίσει να οδηγηθεί σταδιακά σε απαγόρευση των εισαγωγών αλουμινίου από τη Ρωσία, θα πρέπει να βρει μια πηγή ικανή να αντικαταστήσει περίπου 500.000 τόνους αλουμινίου ετησίως.
Και ο κατάλογος των εναλλακτικών λύσεων είναι αρκετά περιορισμένος. Αυτό επισημαίνουν ξεκάθαρα οι ειδικοί του χώρου των μετάλλων, μπροστά στο ενδεχόμενο να παύσει η ροή εισαγωγών ρωσικού αλουμινίου προς την Ευρώπη, γεγονός που θα επιφέρει νέες αναταραχές στον εφοδιασμό της Γηραιάς Ηπείρου σε ένα από τα πιο βασικά κρίσιμα μέταλλα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή λίστα CRM (Critical Raw Materials).
Στην ανάλυση των ειδικών πρέπει να προσμετρηθεί και η αντίδραση των Ευρωπαίων επιχειρηματιών οι οποίοι αμφισβητούν τη συγκεκριμένη στρατηγική του διοικητηρίου της Ε.Ε. με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματά της που δεν είναι προς όφελος της Ευρώπης.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου περνά βαθιά κρίση λόγω του ενεργειακού κόστους και της αποτυχημένης  ενεργειακής πολιτικής της ηγεσίας της Ευρώπης, με αποτέλεσμα και οι τιμές του μετάλλου να εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις και η ευρωπαϊκή παραγωγή να φθίνει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια 1,2 εκατομμύρια τόνοι αλουμινίου δεν παράγονται πλέον από τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες αλουμινίου λόγω αύξησης των τιμών ενέργειας αλλά και λόγω της έντονης αστάθειας των τιμών του μετάλλου, που οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες του κλάδου στην παύση των δραστηριοτήτων τους.

Πηγή: Ναυτεμπορική