Συμβάσεις για έργα συνολικού προϋπολογισμού περί τα 3,5 δις. αναμένεται να υπογράψει το επόμενο διάστημα η ΓΕΚ Τέρνα, έχοντας κερδίσει στους σχετικούς διαγωνισμούς που έχουν προηγηθεί.
Η μεγαλύτερη εξ αυτών αφορά τη σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία του μεγαλύτερου τμήματος του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) Χανιά – Ηράκλειο, μήκους 157,5 χλμ., με 2 προαιρέσεις, το Κίσσαμος – Χανιά και τον ανισόπεδο κόμβο της οδικής σύνδεσης του ΒΟΑΚ με το Αεροδρόμιο Χανίων.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2,057 δισ. ευρώ και καθώς έχει χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης (200 εκατ.) η υπογραφή της σύμβασης, ώστε να ξεκινήσει, θεωρείται εξαιρετικά επείγουσα.
Εκκρεμεί η ανακήρυξη της ΓΕΚ Τέρνα ως οριστικού αναδόχου, ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η κατάθεσή της στη Βουλή. Εκτός απρόοπτου η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται εντός Απριλίου, ώστε η υλοποίηση να ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι και το πρώτο εξάμηνο του 2026 να έχει ολοκληρωθεί το τμήμα του έργου που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πηγή: Ναυτεμπορική