Αμετάβλητος στο 2,4% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, με τις τιμές σε βασικές κατηγορίες τροφίμων να ακολουθούν πτωτική πορεία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις να καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης. Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,4% από 2,9% τον Σεπτέμβριο.
Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον προηγούμενο μήνα τα τρόφιμα – μη αλκοολούχα ποτά σημείωσαν μείωση 0,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο όπως και ο κλάδος των ξενοδοχείων-καφέ-εστιατορίων. Σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε ο  ρυθμός αύξησης στα τρόφιμα – μη αλκοολούχα ποτά που έφτασε στο 0,6%. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν για ακόμα ένα μήνα είχαν οι αυξήσεις στο ελαιόλαδο με σημαντική υποχώρηση όμως του ρυθμού ανοδικής πορείας των τιμών σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ στη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη άνοδο είναι τα αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί. Αντίθετα μείωση κατεγράφη σε ζυμαρικά, γαλακτοκομικά και αυγά.
Στις πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις, σε ετήσια βάση, είναι το ελαιόλαδο με ποσοστό 6,4%, τα αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί 6,2% και τα δημητριακά για πρωινό 5,6%. Αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση 10,1% σημείωσαν τα ζυμαρικά και ακολουθούν τα γαλακτοκομικά και αυγά -3,4% και τα πουλερικά -1,9%.

Πηγή: Ναυτεμπορική