Σε έναν εμπορικό πόλεμο όπου τα βλέμματα στρέφονται κυρίως στα αμερικανικά ομόλογα και στους δασμούς, η Κίνα επιστρατεύει ένα πιο αθόρυβο αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο: τον σχεδόν απόλυτο έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς σπάνιων γαιών.
Τα σπάνια αυτά μέταλλα, αν και παράγονται και καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, είναι κρίσιμα για μια τεράστια γκάμα τεχνολογιών αιχμής — από τις ανανεώσιμες πηγές και τα ηλεκτρικά οχήματα, μέχρι την άμυνα, τη μικροηλεκτρονική και την ιατρική τεχνολογία.
Στις 4 Απριλίου, το Πεκίνο ανακοίνωσε περιορισμούς στις εξαγωγές επτά σπάνιων γαιών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως απάντηση στους νέους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ. Η κίνηση αυτή υποχρεώνει τις εταιρείες να ζητούν άδεια για εξαγωγή και, αν και δεν αποτελεί πλήρη απαγόρευση, ανοίγει ξεκάθαρα τον δρόμο για ένα πιθανό εμπάργκο. Η Κίνα έχει ήδη απαγορεύσει την εξαγωγή τριών άλλων κρίσιμων μετάλλων και έχει ενισχύσει τον έλεγχο σε πολλά ακόμα.
Όπως επισημαίνει ο Economist η προϊστορία δείχνει πώς τέτοιοι περιορισμοί μπορούν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρες αγορές. Το 2022, η Κίνα περιόρισε τις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου — βασικών μετάλλων για ημιαγωγούς, ραντάρ και δορυφορικά συστήματα.
Μέχρι το τέλος του 2023, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είχαν απαγορευτεί πλήρως, μαζί με τον αντιμόνιο, έναν βασικό επιβραδυντή φλόγας. Οι τιμές αυξήθηκαν απότομα και η παγκόσμια αγορά διασπάστηκε. Σήμερα, το γάλλιο στη Δύση κοστίζει δύο με τρεις φορές περισσότερο από ό,τι στην Κίνα.
Πηγή: Ναυτεμπορική