Πρωταθλητισμό στη μείωση δημόσιου χρέους κάνει η Ελλάδα, παρά τα γκρίζα σύννεφα που πυκνώνουν πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία. Την ώρα που χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία θα βλέπουν το δημόσιο χρέος τους να αυξάνεται, η Ελλάδα σχεδιάζει τα επόμενα βήματα με στόχο την περαιτέρω μείωση του στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και στο 120% το 2030.
Ένα πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι η πρόωρη εξόφληση των 31,6 δισ. ευρώ που απομένουν από το δάνειο του πρώτου μνημονίου 10 χρόνια νωρίτερα από το 2041 που είναι το ισχύον χρονοδιάγραμμα. Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο Ertnews, «καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν μιλάμε για σενάρια, μιλάμε για μια πραγματικότητα. Έχουμε ήδη αποπληρώσει ΔΝΤ πριν τρία χρόνια. Πρέπει να αποπληρώσουμε και τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, θέλουμε να το κάνουμε δέκα χρόνια νωρίτερα, είναι και λόγοι σινιάλου στις αγορές, αλλά το πιο ουσιαστικό είναι να μπορεί κανείς να το κάνει αυτό για να βγάλει βάρος από πάνω του για να βγάλει και να βγάλουμε βάρος από πάνω μας. Μειώνοντας το χρέος γρήγορα, μπορούμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργούμε να φτάνουν γρηγορότερα και καλύτερα στην κοινωνία».
Με την επίτευξη του παραπάνω στόχου, σύντομα η Ελλάδα θα πάψει να είναι η χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

Πηγή: Ναυτεμπορική